Veneillen vesillä

Vesijärvi, Päijänne ja Ruotsalainen ovat täynnä upeita saaria ja paikkoja, joissa kannattaa pysähtyä; Vääksyn ja Kalkkisten kanavat, Enonsaari, Myllysaari ja Kelvene ovat esimerkiksi näkemisen arvoisia paikkoja. Vesijärvellä kannattaa pitää silmät auki ja yrittää bongata Rantagallerian taideteoksia. 100-vuotias paviljonki Lahden ja Hollolan vanhimmat rautakautiset haudat on löydetty Myllysaaresta.
 Saaren keskikohdalle rakennettiin 1800-luvun lopulla tuulimylly, joka oli […]

Vesijärvi, Päijänne ja Ruotsalainen ovat täynnä upeita saaria ja paikkoja, joissa kannattaa pysähtyä; Vääksyn ja Kalkkisten kanavat, Enonsaari, Myllysaari ja Kelvene ovat esimerkiksi näkemisen arvoisia paikkoja. Vesijärvellä kannattaa pitää silmät auki ja yrittää bongata Rantagallerian taideteoksia.

100-vuotias paviljonki Lahden ja Hollolan vanhimmat rautakautiset haudat on löydetty Myllysaaresta.
 Saaren keskikohdalle rakennettiin 1800-luvun lopulla tuulimylly, joka oli paikallaan vielä 1900-luvun alussa. Saaressa sijaitsee lahtelaisen arkkitehti Uno Alancon suunnittelema paviljonki. Paviljonki kuuluu Lahden kaupungin suojelta­vien kohteiden luetteloon. Kesäisin puujugendia edustava rakennus toimii 
kesäravintolana. Myllysaareen pääsee myös autolla.

Laivalla selän yli Enonsaareen Lahden edustalla Enonselällä sijaitseva luonnonkaunis Enonsaari on kiva retkikohde koko perheelle. Saaressa on ravintolan ja nuotiopaikan lisäksi kuusi leirintämökkiä, joita voi vuokrata. Näiden lisäksi saaressa on loistava uimaranta, merkattu luontopolku, laavu ja beachvolley-kenttä. Saareen pääsee päivittäin viisi kertaa Lahdesta tai Messilästä lähtevällä laivavuorolla.

Komea Kelvenne Padasjoen kunnassa sijaitseva Kelvenne kuuluu Suomen suurimpiin ja komeimpiin harjusaariin. Se syntyi viimeisimmän jääkauden aikana, kun jää vetäytyi hiljalleen luoteeseen. Saari on jäätikkövirtojen kasaamaa ja lajittelemaa soraa. Kelventeen saaren läpi kulkee sinisillä merkeillä merkitty 8 kilometrin mittainen retkeilyreitti. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja. Kelvenneen rannoille pääsee myös melomalla. Lähin lähtöpaikka melojille on Päijänteen kansallispuiston ranta.

Taide valtasi Vesijärven rannat Vesijärven upeat maisemat ovat kiehtoneet ainakin Jean Sibeliusta, Juhani Ahoa ja taidemaalari Väinö Hämäläistä, jotka kaikki viettivät kesiään Vesi­järven rannalla. Nyt taide on vallannut Vesijärven uudestaan, mutta tällä kertaa hieman toisella tavalla. Eteläisen Vesijärven rannoille on sijoitettu 12 itsenäistä ympäristötaideteosta, jotka muodostavat Vesijärven Rantagallerian. Vuosittain osittain uusiutuvan näyttelyn tavoitteena on luoda taideteos herkkään rantamaisemaan. Töiden toteuttajiksi kutsutaan vuosittain arkkitehtuurin, muotoilualojen ja taiteen ammattilaisia ja opiskelijoita.